poseta ministra

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas  Lola institut u Beogradu i razgovarao sa rukovodstvom  istraživačkog razvojnog instituta o potencijalima za tržišno poslovanje i doprinos tehnološkom razvoju Srbije.

Nakon obilaska insitituta i prezentacije potencijala i pravaca razvoja insitituta ministar Šarčević je rekao da samo dobra industrija donosi siguran i predvidlјiv napredak jednoj zemlјi, a da Lola ima potencijale da bude konkurentna na tržištu.

Nastojimo da sa privredom ostvarimo intenzivnu saradnju u svrhe tehnološkog razvoja. Lola ima potencijale da kao privredni insititut bude konkuretna na tržištu, rekao je ministar.

Predsednik Skupštine instituta dr Mirko Komatina je naglasio da je Lola potrebna  nauci, privredi i Srbiji, kako zbog modernizacije kapitalnih mašina za potrebe EPS-a i odbrambene industrije, koju može obavlјati jedino ovaj institut, tako i zbog činjenice da  je reč o jedinom insitutu u Srbiji koji izvodi dinamička ispitivanja hidro i termo agregata i koji kroz saradnju sa Mašinskim fakultetom  može projektovati, proizvesti i pustiti u rad postrojenje male hidroelektrane, po sistemu klјuč u ruke.

Zajedno možemo učiti da institut bude centar za razvoj novih proizvodnih  tehnologija i oblasti obnovlјivih izvora energije, rekao je Komatina.

Prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar rekao je da su u toku završne procedure za novi projektni ciklus i da je namera Ministarstva da zadrži u sistemu sve važne istraživače.

Svesni smo da ako jedan institut prestane da postoji teško da ćemo drugi napraviti, rekao je Popović.

Sastanku su prisustvovali i dr Saša Stojanović, pomoćnik ministra za tehnološki razvoj, članovi Skupštine i Naučnog veća Lola instituta.